mm recycling headerbeeld2 e1571998409953 300x100

A&O interview

MM Metal Recycling: van bouwkeet naar een prachtbedrijf

In korte tijd werd in opdracht van het Japanse moederbedrijf Mitsubishi Materials in Klundert een nieuw bedrijf uit de grond gestampt: MM Metal Recycling. Aan algemeen directeur Harald Wagemaker de taak om de opbouw van het nieuwe bedrijf te begeleiden én het benodigde personeel te vinden. Door zich ook te richten op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wist hij in een mum van tijd een volledige bezetting te realiseren.

“Op dit moment zijn we een volledig operationeel bedrijf”, vertelt Harald Wagemaker. “Dat was drie jaar geleden wel anders, toen zat ik hier nog op een kale vlakte in een bouwkeet. Inmiddels draaien we volop en hebben we 43 man bij ons werken. We recyclen printplaten die onder meer uit oude telefoons en computers afkomstig zijn.”

Veel potentieel

Het is een ongelooflijk verhaal: in drie jaar tijd van een bouwkeet naar een prachtbedrijf. En wat misschien nog wel meer verbaast, is dat het bedrijf in die drie jaar het benodigde personeel heeft weten te vinden. De belangrijkste verklaring daarvoor is dat Wagemaker niet heeft geschroomd om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Wagemaker: “De economische situatie is nog altijd gunstig. Dat betekent dat goed opgeleide jongeren banen voor het uitkiezen hebben. Ik heb me daarom gericht op de doelgroep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, daar zit nog veel potentieel.” Wagemaker zocht contact met het UWV en de gemeente Moerdijk, die diverse programma’s hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan te bieden. “Bij beide instanties vond ik een gewillig oor”, zegt Wagemaker. “Inmiddels is meer dan de helft van ons personeel afkomstig uit deze doelgroep.”

Ontzettend loyaal

Zo heeft het bedrijf een aantal vijftigplussers aangenomen. Wagemaker begrijpt werkelijk niet waarom er nog zoveel vooroordelen zijn over oudere werknemers. “De gedachte is dat jongeren goedkoper zijn. Als je alleen naar salaris kijkt, klopt dat. Daarbij wordt vergeten dat je van oudere werknemers véél meer terug krijgt, dan dat ze kosten. Ze zijn ontzettend loyaal, hebben een schat aan ervaring en vergeleken met jongere werknemers kost het vier keer minder tijd om ze iets uit te leggen. Bovendien werken ze twee keer zo hard, want ze weten donders goed dat ze niet meer zo snel een andere kans op de arbeidsmarkt krijgen.”

“Door reorganisaties bij grote bedrijven als Philips, Sabic en Philip Morris zijn bij ons in de regio veel ouderen op straat komen te staan”, vervolgt Wagemaker. “Die mensen zitten vaak langdurig in de WW. Dat zorgt ervoor dat ze een negatief zelfbeeld ontwikkelen, ze voelen zich nutteloos. Dat wordt nog eens versterkt door hoe wij als maatschappij over vijftigplussers denken: dat ze lastig, minder productief en niet flexibel zijn. “ Die vooroordelen kloppen dus volstrekt niet, benadrukt Wagemaker. “Ik werk heel graag met oudere werknemers. Ik heb een teamleider van 56 jaar op gesprek gehad die al twee jaar werkloos thuis zat. In het sollicitatiegesprek bleek het iemand met een goed cv en een mooie persoonlijkheid. Die hebben we toen direct aangenomen.”

screenshot2022 01 28at15.21.37

Sociaal hart

Niet alleen ouderen, ook jongeren met ‘een vlekje’ krijgen een kans bij MM Metal Recycling. Zoals een jongen van 32 jaar, die een brief stuurde puur en alleen omdat hij sollicitatieplicht heeft. “Ik heb hem toen uitgenodigd om langs te komen. Die jongen bleek volledig aan de grond te zitten. Hij zag zijn vrouw en kinderen niet meer en had flinke schulden. Als zo iemand geen kans krijgt, komt hij zijn problemen nooit meer te boven. Wij hebben hem die kans gegeven. Je ziet bij dat soort mensen dat je er een enorme loyaliteit voor terugkrijgt.”

Maar waarom is hij eigenlijk zo betrokken bij mensen die het moeilijk hebben op onze arbeidsmarkt? Wagemaker: “Ik heb een sociaal hart, dat heb ik van mijn opa meegekregen. Dat was een echte socialist, die mij altijd uitdaagde om te debatteren. Ik denk dat dat mij onbewust heeft beïnvloed. Want het ‘voor elkaar zorgen’ vind ik echt een belangrijk iets .” Die filosofie wordt ondersteund door het Japanse moederbedrijf Mitsubishi Materials, aldus Wagemaker. “In Japan is ook de gedachte dat iedereen voor elkaar zorgt. Je ziet dat veel mensen een baan wordt aangeboden, waardoor de werkloosheid laag is.” Toch betekent dat zeker niet dat zijn bedrijf ‘een sociale werkplaats’ is, benadrukt hij. “In dat opzicht ben ik een stuk kapitalistischer dan mij opa. Er moet wel gewoon geld verdiend worden. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt veel toegevoegde waarde kunnen hebben. Dus tegen andere A+O-bedrijven zou ik willen zeggen: laat ze niet aan de kant staan, want daarmee doe je jezelf tekort!”

Meer nieuws

Persbericht

MM METAL RECYCLING BV BREIDT UIT IN MOERDIJK

Lees verder

Persbericht

Establishment of MM Metal Recycling B.V. in Netherlands

Lees verder
img 1446

Interesse?

KOM SNEL EN GEMAKKELIJK MET ONS IN CONTACT.

Wij helpen u verder!

+31 168 745 555 info@mm-metal-recycling.com